Rich Life ukazuje cestu, jak žít svůj sen na plno a přitom budovat aktiva.
S Davidem jsme se rozhodli zrekapitulovat vzájemnou spolupráci a nastal čas vyložit karty na stůl.

„Pamatuji si, jak mi David najednou zavolal, že už ho nebaví jen utrácet peníze a ptal se, kam by je mohl dávat,“ říká náš konzultant Vojtěch Vodička. „Pracoval tehdy již skoro rok a jediné, co v té době odkládal, bylo ještě z dob studií kolem 900 Kč na ochranu příjmu a 100 Kč do stavebního spoření. Začali jsme znovu semináři a kurzy Školy Financí a nastavili řád,“ dodává.

Jak dlouho se znáš s lidmi z Rich Life a jak bys v pár slovech popsal, jak vnímáš jejich práci?

Letos to bude 5 let, bylo mi 17 a při střední škole jsem se začal finančně vzdělávat. Je vidět, že mají přehled, jdou příkladem a zároveň nám otevírají možnosti vzdělávání.

V kolika letech jsi začal svědomitě odkládat vydělané peníze?

Smích. J Bylo mi ani ne 20 let a jsem rád za to, že jsem začal takhle brzy. Spousta mých vrstevníků si užívá, před výplatou nemají nic a rezervy žádné. Dělal jsem to taky, ale po pár měsících mě to přestalo bavit. Jenže kdybych neměl v hlavě myšlenky ze seminářů, kterých jsem se zúčastnil ještě před nástupem do práce, zřejmě bych v tom pokračoval nadále a sám neměl nic.

Nedávno to byly 2 roky, můžeš prozradit, s čím jsi začal, jak jsi na tom dnes a jak jsi případně spokojený?

K ochraně příjmu, která se kvůli rizikovějšímu povolání navýšila na 1 298 Kč, jsem si navíc přidal 4 000 Kč.
Dnes je to celkem 8 000 Kč, které mi odchází pravidelně stranou. Dále jsem si navykl, že odložím i to, co mi zbývá na konci měsíce. Spokojený jsem hodně, protože mě motivuje neustále se zvětšující hodnota mého majetku a vím, že se mi zanedlouho otevřou dveře k dalším možnostem investic. Navíc ze mě mají radost i rodiče a to mě těší ze všeho nejvíc.

V poměru k tvému příjmu to je zajímavá částka, co/jaká myšlenka tě k tomu vede?

Můj konzultant má od svých 25 let 2 investiční nemovitosti, dal jsem si za cíl, že do té doby budu mít alespoň jednu taky. Zároveň mám otevřené dveře, kdybych chtěl začít řešit vlastní bydlení, nemám problém s vlastními penězi potřebnými k hypotéce.

Když se lidé ve tvém okolí baví o penězích, je skoro pravidlem, že skončí ve Škole Financí, myslíš, že jim jdeš příkladem?

Vzhledem k tomu, že mám již několikaleté zkušenosti a vím, kam směřuju, tak možná ano. V každém případě se při debatě snažím nezacházet moc do detailů a předhazuju jim právě Školu Financí, aby si udělali přehled sami.
Řadu lidí to osloví a jsou rádi, že jim nechci nic nutit, nebo si snad hrát na finančního poradce a říkat jim, jak to mají dělat.

Nedávno ti zisk z podílového fondu zaplatil prodloužený víkend v Holandsku, jak sis to užil, když ti na to navíc vydělaly peníze, které jsi „poslal do práce“?

Byla to moje první dovolená bez rodičů a jsem rád, že jsem si nad rámec toho, co měsíčně odkládám, našetřil navíc ještě na dovolenou. Zároveň jsem byl ještě radši, když jsem zjistil, že mi stejnou částku, jakou výlet stál, vydělal podílový fond, kam odchází většina z odložených peněz, takže mě ta cesta vlastně nestála nic a užité to bylo opravdu moc!

Abychom to shrnuli, je něco, co bys ještě rád zmínil?

Rád bych poděkoval celému týmu Rich Life za to, co pro nás dělají a moc si vážím, jak přistupují ke své práci. Výsledky u mě mluví za vše.

Davide, díky za rozhovor a těším se na další spolupráci.

Já děkuji!

David Černý (22), Zdiby, letecký mechanik

GoogleGoogle